Крамоли на Мими

 

Diado-Yotso-www.mimipet.com-4„Когато си спомняме за нашите бащи, деди, роднини, преселили се на оня свят преди освобождението на отечеството, преди да лъснат пред очите им сладките лъчи на свободата, често ни минува през ума какво би било учудването им, радостта им, ако по едно чудо се събудеха от вечния си сън в гробовете, излезеха на бял свят и погледнеха около себе си: как щяха да бъдат поразени от всичко онова непознато, невероятно в живота, което ще ги обикаля и в което те ще се чувстват чужденци...

Нещастните родни души няма обаче да възкръснат и да се порадват на чудесиите на свободата, на които ние, обръгнали вече, гледаме равнодушно сега и за които те не са сънували даже в най-дивните си блянове!...

Не, те няма да възкръснат, никой не е възкръснал..."

 

*******

Спомнихте ли си?

Да!

Именно така започва разказът „Дядо Йоцо Гледа" на Иван Вазов...

 

Ееех, да можеше сега да стане Дядо Йоцо и да ни погледа от скалата какви сме „маймурини" и днес. Май само къщите ни вече не са измазани с кал, но иначе много не се е променило, въпреки че това е писано преди повече от век и публикуван през 1901 г.!

 

Четях този разказ на Иван Вазов, който всички сме чели преди много, наистина много години за някои от нас. Той е написан когато хората са мечтаели за Свободна България!


Днес я имаме, но какво всъщност имаме, няма да коментирам това...

 

...

Свърших разказа и горчиви сълзи се стекоха по очите ми...

Мисли...

Остават без коментaр...

 ...

 

Който ме познава добре, знае че обичам да пътувам из Моята България, когато времето ми позволява това, но бих искала много повече... да пътувам и да се радвам... да се радвам на Нашата Природа и Всички онези Забележителности, които имаме и които се надявам все пак да се съхранят и за нашите деца и внуци!

Така миналата година пътищата ме отведоха в Искърската Клисура, както казва Иван Вазов. Знаех отдавна, че там има Паметник на Дядо Йоцо, но исках да го видя с очите си и аз!
Местните хора са издигнали един наистина забележителен Паметник на Дядо Йоцо и аз горещо ви препоръчвам и вие да минете някой ден оттам. Той е построен през 2005 г. Негови автори са скулпторите Георги Тишков и Моника Игаренска. Намира се в близост до село Очиндол и още по-близко до централния път в дефилето (клисурата). А гледката оттам наистина е много, много впечатляваща и си заслужава поне веднъж да спрете и да видите света „с очите на Дядо Йоцо".

Така след всичко това у мен се зароди желанието да публикувам разказа на Иван Вазов и се надявам той да не ми се разсърди, че не съм могла да му поискам лично разрешение за това.

 

КРАМОЛИ

Защо нарекох тази част от сайта ми „Крамоли"?

Идеята ми я даде пак Иван Вазов в същия този разказ и тази дума, макар и рядко употребявана много ми харесва.

Какво е „Крамол"?

Ако се обърнете към Българският Тълковен Речник, той ще ви каже,че:
„Крамол" иде да рече „Голяма, шумна свада; караница."

 

Аз обаче искам да предам друг образ на тази дума, не като караница, а просто като:
„Нещо Истински Значимо, което Трябва Да Помним и Знаем!".

 

Важно за „Крамолите на Мими"!

Преди да продължите да четете, моля, обърнете внимание на написаното тук:

 

  • Това е единственият дял в сайта ми, създаден само на Български Език. Всички останали Дялове са само на Английски, защото целта на този сайт винаги е била да се покаже на Света къде е и каква е България в снимки и малко информация. При необходимост ползвайте прикрепния Преводач на Гугъл на около 60 езика!
  • Всичко, което прочетете тук от мен няма никакви претенции за оригиналност и образование. Всички коментари, написани от мен тук са независими и аз ще се старая да коментирам без да се влияя от разни анализи, които можете да намерите в интернет. Паралелите и сравненията, които може да прочетете тук могат да бъдат родени само от собственото ми въображение и разбирания.
  • Едмовременно с това ще търся и в интернет истината за въпроси, които ми се струват интересни и съществени.
  • Ще се опитам да открия и даря нова светлина на някои позабравени или непознати произведения и факти.
  • Моите коментари и интересни факти може да намерите, както преди дадено произведение, така и след неговия край.
  • Ще се опитам също така всички произведение и факти да бъдат придружени с подходящи снимки от личната ми колекция.
  • Като автор на написаното от мен нямам претенции за безгрешност, така че имайте търпение и моля за извинение. Публикуваните произведения са така, както съм ги намерила в интернет.
  • Ако имате някакви препоръки, мнения или просто искате да споделите мисли за това, което сте прочели, моля Пишете ми Тук!

 

*******

Крамоли на Мими:Diado-Yotso-www.mimipet.com-1

 

 

 

Приятно Четене и Забавление!