Последната Стоянка на Глашатая!

или Докога ще продължаваме да се срамуваме от миналото и да рушим историята си?!!!

 

Крамол N 25

Diado-Yotso-www.mimipet.com-1

 

 

Преди да прочетете този Крамол, моля обърнете внимание на
Важно за Крамолите на Мими"!

 

*******

www.mimipet.com stoyankata na glashataya

*******

Защо написах този Крамол?

Има една група във Фейсбук, Моята Нова Загора. Първоначално създадох групата за моите приятели от Нова Загора, за тези, които живеят там и за тези, които са далеч от нея. В един момент в групата започнаха да искат да влизат и хора, които въобще не познавам. Дълго мислих и се съгласих да им дам достъп. Така повече хора можеха да споделят повече неща за града. Мисля, дори, че някой просто днес имат полза от групата, защото така могат да чуят общественото мнение на града без да полагат някакви усилия!

На 1 май 2018 г. заснех нещо, което в групата нарекоха "гъбата" и попитах какво е било първоначалното предназначение на това?

Никой обаче не успя да ми даде верният отговор!

Изчаках малко, но смисъл явно няма повече да чакам. Затова седнах и написах този Крамол, с който искам да ви кажа и разкажа много неща, но най-важното, което искам да ви кажа ще разберете, когато прочетете всичко това!

Защо в Европа все още се пазят старите паметници и сгради?

Пътували ли сте из Европа, но не организирано, а като турист-любител?
Заглеждали ли сте се в старите сгради?

Да минем през Венеция

Във Венеция например ще откриете сгради, които са били почти в същия си вид преди 300 или 400 години. Достатъчно е да разгледате картините на великите художници като Каналето и ще се изумите да откриете същите сгради в картините му!

А направило ли ви е впечатление колко стари паметници и статуи може да видите във всеки един стар град в Европа?
Паметници на 100, 200 и повече години! Те са все още там, без да са ги местили или пък разрушили! Нещо повече почти всеки един град голям, малък или много малък имат запазена стара част на града, където нямаш право да разрушиш старите сгради и архитектура, тя само се поддържа!

Няма начин да не сте забелязали това ако имате Очи и няма начин да не сте се възхитили на тези стари сгради или на паметниците на културата и историята!

А задавали ли сте си въпроса защо хората не са ги разрушили и до ден днешен и не са построили например един хубав бетонен блок или пък защо не са сложили на мястото на един такъв стар паметник например „зайченцето Бъгс Бъни“?

Да отидем и в Торино

Защо там ли?

Защото в Торино има запазени в изобилие стари паметници на монархи! Италия след Втората Световна Война отхвърля монархията, но централните площади на Торино, а и на всички останали градове все още се извисяват паметниците на отминали и отречени монархи?

Защо ли?...

Защото това е История и хората искат да я помнят!

* Защо бре хора, другите народи могат да си пазят сградите, паметниците, миналото си, историята си, а ние с лека ръка изтриваме и рушим всичко?
И после си викаме защо нищо не се е запазило в нашата страна през годините?
И виним този или онзи?

Хайде да отидем до Долно Луково

www.mimipet.com dolno lukovo churchДолно Луково е съвсем наблизо, в Източните Родопи.

В миналото ни учиха, че турците разрушили всичко преди тях.
Но дали е било наистина така?
Аз лично, се съмнявам много дълбоко, че те са разруши всичко.
В село Долно Луково ще откриете една много малка църква, наполовина вкопана в земята, църквата „Св. Св. Константин и Елена“. Тя е уникална и не пропускайте да я видите, дори нарочно се разходете до там!
Тази малка църква била построена за 7 дни. Местното население работело ден и нощ, защото всяка седмица турците ходели и наглеждали селото. А една сграда вече построена, турците нямали право да я разрушат (факт, който едва ли много хора знаят)! Тази църква е запазена и до днес!
Годината била 1806!

 * Така че едва ли турците са разрушили всичко, нещо може би, но не всичко!
Разбира се това е лично мое убеждение, което предполагам, че е и самата истина.

Един забравен паметник в България!

www.mimipet.com pametnik gavril genovВ 2012 г. любопитството ми и случайността ме отведоха до един забравен паметник в България! За него питах в интернет и въпреки изобилието от снимки в наши дни много трудно разбрах кой е този паметник, защото просто нямаше информация за него, нито снимки! И ако не беше толкова голям паметника, сигурно щяха да го разрушат и него!
Това беше Паметника на Отряд „Гаврил Генов“
Ако искате да научите нещо повече за него, прочетете ТУК!

Германците, Австрийците, защо ли пък пазят всичко това?

www.mimipet.com bruchsal 1945Преди време вече писах за това в един от моите Крамоли тук, Правете Любов, а не Война!
Който го е чел сигурно е и видял малко стряскащите снимки на насилието и войната в Брухзал и Залцбург.
Лично аз настръхнах когато ги видях, беше подтискащо, отблъскващо, исках просто да избягам оттам, но исках и да видя, и да знам!


Защо хората и до ден днешен пазят тези вещи?
Защото Те знаят защо!
Защото искат миналото да се помни, да се знае, за да не се повтаря никога повече!
Те дори се срамуват от войната, но искат да се помни за назидание!
Защото всичко това е история, хубава или лоша, тя е историята на един народ!
Ако искате да научите нещо повече за това, прочетете ТУК!

Le Langhe

www.mimipet.com langhe capellaВ една последна малка разходка ще ви отведа в Ле Ланге, Пиемонте, Италия.

Защо ли?

Защото те са един идеален пример за креативността на човека, как от нищото хората създават нещо, което става атрактивно, привлича туристи и носи пари на много хора в този регион на Италия.
Насред лозарските масиви в този регион, като в едно море от цветове и невероятни пейзажи, буквално сред нищото се кипри един малък Параклис "Мадонна делле Грацие".

През 1972 г. семейство Черетто (Ceretto) купува лозарските масиви пред една малка къщичка, която служи за подслон на работниците при лошо време. (В Ле Ланге навсякъде може да видите подобни къщички). През 1999 г. семейството възлага интерпретацията на къщичката на Дейвид Тремлет (1945 г.) за интериора и на Сол Леуит (1928-2006) за екстериора. Сол Леуит и Дейвид Тремлет са две от водещите фигури на концептуалното изкуство. В последствие къщичката се превръща в параклис (въпреки, че той никога не е бил осветен като такъв), който и до ден днешен е една от атракциите в тази зона.

Не по-малко странно ще ви изглеждат и огромният Стъклен Куб в Bricco Rocche или не по-малко огромният Стъклен Купол L’Acino в Tenuta Monsordo Bernardina, пак там, насред лозарските масиви.

В Бароло пък, пак в Ле Ланге, са създали един колкото и абсурдно да ви прозвучи Музей на Тапите и отварачките за бутилки.

А да не говорим пък за малките селца и групи от къщи насред лозарските масиви и невероятните пейзажи и гледки, които се откриват от всяко едно късче в региона.

Да допълня още, че тук е и районът на световно известното Тартуфо (труфели). Пак в този район може да видите и огромни масиви с лешници и фабриката за шоколад на Ферреро в Алба.

Всичко това е допълнено не само с много добра инфраструктура, но и от хотели и заведения, където могат да се опитат типични за района изключително вкусни ястия.

 

*** Нашият район, Новозагорският е богат на исторически находки, мисля дори, че не всичко се знае!

Лозарските масиви също не липсват!

Районът ни е с много богата История!

Само че тази История трябва да си я пазим и помним. И малкото, което имаме, му трябва много малко за да стане атрактивно!

Но трябва малко по-широко мислене човек да има и малко повече инициативност да се прояви!

* Главата ми е пълна с идеи, които сигурно никога няма да споделя, и жалко, че нямам за роднина Бил Гейтс, да вложи малко пари и да реализира нещо невиждано за страната ни в региона ни!

Защо се срамуваме от нашето минало и история?

Като човек винаги съм се възхищавала на това, което другите народи в Европа са запазили и съхранили, и положителните, и отрицателните неща!
Не може да си представите колко богати ви прави досега с историята по света!

А защо ние като нация и народ се срамуваме от нашето минало и история?
Защо се опитваме да ги изтрием, да ги изличим?
И тези учебници по история, аз вече не знам на коя история да вярвам!!!

* А искам Историята да се помни и знае такава, каквато е била!
Има някакво обаяние в това да видиш нещо старо, сграда или паметник, запазили се и до днес! Те самите са история и могат да ни разкажат много, защото са оцелели векове!
Но веднъж вече изтрити от лицето на Земята, все едно че никога не ги е имало!!!

Но да се върнем най-накрая и в Родния ми

Град Нова Загора!

www.mimipet.com nova zagoraХубаво е, че в района и в град Нова Загора се правят нови неща, и паметници, и паметни плочи, но...

Защо оставяме в забвение старите паметници?

 

Хайде сега някой да ми каже как се казваше паметника, който се намираше на мястото на „любимото ни зайче Бъгс Бъни“?
Младите знаят ли къде се намира той днес?
Някой знае ли имената на онези хора, наши съграждани, които са се борили за нашата свобода и чиито имена стоят на този паметник?!!
А това, което идва след тях е друг въпрос, но те са част от нашата история, тези хора са имали свети идеи за времето си, а пък ние с лека ръка я задраскваме историята!


Защо бре хора, докога?!!!

Да познаваме Историята не е срам, Срамно е да не я познаваме!

 

Една малката загадка поставих в групата Моята Нова Загора, но верния отговор никой не успя да ми даде!

Последната Стоянка на Глашатая!

Снимката най-горе на Последната Стоянка на Глашатая в Нова Загора сигурно е и последната му снимка, защото на 12 май разбрах, че тази Стоянка вече я няма, изринали са я!!!

Улицата се обновява, това добре, но както всички дървета в града ни пречаха и ги изринахме, така и тази Стоянка я изпратихме в забвение!!!


Никой от управниците на града не се запита какво е това, кога е било построено и за какво се е използвало!!!


Новозогорци се опитаха и дадоха много и интересни отговори в групата, но никой не успя да ми каже какво е било първоначалното предназначение на това?


Ето го и Отговора:

1918 г.

На Първата снимка горе, полуразрушена, виждате Последната Стоянка на Глашатая. Не знам точната година на строежа й, но Петко Бойчев, Атларец от Нова Загора, който милее за историята на родното си село Атлари и на града ни, на 1 май 2018 г. ме заведе там. Той ми разказа, че вероятно е била построена преди около 100 години (затова условно записах 1918 г.).


Сигурно се чудите Как се е използвала Стоянката на Глашатая?
На времето е нямало или почти е нямало вестници, да не говорим за комуникации като радио и телевизия.
На времето е имало Глашатай в града. Когато е имало новини и съобщения, които населението е трябвало да чуе и научи, глашатаят е обикалял града и се е спирал до всяка една Стоянка. Тогава започвал да бие силно барабана си и да вика, че има съобщение за хората. Хората излизали от домовете си и се събирали около глашатая, а той на висок глас им четял съобщенията. После хората се разотивали и казвали и на другите, които не били чули съобщението на глашатая.

В града ни е имало 4 или 5 такива Стоянки. Една от тях се е намирала на мястото на Битовия комбинат. В детските ми спомени се върти нещо до пощата и до гарата, но мисля, че до гарата имаше една гъба, от която продаваха вестници, много красива беше.


Ако някой може да попита старите хора къде другаде е имало Стоянки за Глашатая в Нова Загора, нека да каже и да ми пише?

А ако имате снимки и тях ще добавя тук за историята!
Ако някой може да научи имената на някои от бившите глашатаи на града, нека да ми пише за да ги добавя?!


Както виждате скъпи НовоЗагорци, предположенията ви в известен смисъл се доближиха до първоначалното предназначение на Стоянката и сега като знаете отговора, предполагам и вие като мен ще изпитате носталгия за това отминало неизвестно на нас време, и затова, че някой просто я изрина, и с лека ръка я прати в забвение Последната Стоянка на Глашатая!

 

www.mimipet.com stoyankata na glashataya 02За тази последна снимка специална благодарност на Цветелина Колева! Тя показва какво е останало днес от Последната Стоянка на Глашатая!

...

Ех, кмете, кметеее, с какво пречеше тази Стоянка на Глашатая?
И защо не я запази?
Защо не се заинтересува да попиташ какво е това?
И защо не сложи на самата Стоянка една табелка, която нямаше да струва много пари, но щеше да разкаже една част от Историята на град Нова Загора?
И щеше да се помни и да остане и за идните поколения!!!!!

 

Защо бре хора?!!!!!

 

Факта, че никой не знаеше за Стоянката на Глашатая е достатъчно показателен, че ние не искаме да знаем нашата история, или пък просто искаме да я изтрием... и утре, в другиден, след години може да си измислим и нова история, що пък не, нали, както ни е удобно!!!


А ако подобни места и паметници се запазваха и на тях или до тях се слагаха някакви табелки с информация и кратък разказ, така нещо ще се запази и ще остане и след нас, и т. н., и т. н.!


Ей в това има смисъл г-н кмете!

 

Човек може много неща да направи в живота си, но те са временни, като улиците! Временни са и политиците, и партиите!

Но ако човек направи нещо за да съхрани Историята на един град, ей това ще остане, ще се помни завинаги!

Защото това е нещо, което има наистина истинска стойност!!!
...

 

Не знам защо, но за финал ми идва да кажа една добре позната фраза:

Бог да пази България!

 

~ Мими